Gustul si culoarea fericirii

Cu multi ani in urma, am vazut o porcarie de film cu un titlu mai mult decat interesant, "Gustul si culoarea fericirii", semnat de Felicia Cernaianu, scenariu Gheorghe Manole, si care trata un subiect la moda pe vremea aceea, dragostea intre doi tineri comunisti, plini de verva si abnegatie patriotica. Bleah!
Aducandu-mi aminte de el, de titlu, bineinteles, am inceput sa fac o analiza a gustului fericirii dupa elementele cele mai constitutive si mai pregnante ale sale. De fapt, ce este fericirea? Buna intrebare, nu? Fiecare are propriile sale valori dupa care apreciaza asemenea sentiment cautat permanent prin toate cotloanele vietii, cu asiduitate si ferventa. Sigur ca nu toti avem aceleasi criterii de apreciere si cotare numai ca in esenta trebuie sa ne calam dupa un anumit format general care sa ne elibereze mult dorita endorfina in materia mucilaginoasa care tine loc de creier. Diferita, creata parca dupa tipul si asemenarea fiecarui individ in parte, cu caracteristici de amprenta palmara, fericirea capata forme din cele mai diferite. Cu aspect de fecioara despletita sau de femeie planturoasa si apetisanta, diafana sau grotesca, fina si persuasiva sau strident fardata si parfumata, fericirea este pentru toate gusturile, varstele, pregatirile. Ea exista si va exista perpetuu chiar si cand pentru unii ea va fi disparut de mult. Se va muta la ceilalti dupa principiul ca nimic nu se pierde, totul se transforma, in cazul de fata, se transfera .
Spuneam cuiva, intr-o seara ca fericirea poate trece pe langa noi fara ca s-o simtim, si asta nu pentru ca se furiseaza ea de noi ci pentru ca ori nu stim s-o definim pe contur ori ne e lene sa o cautam cu sufletul sau pur si simplu ignoram ca exista. Degeaba ne caznim sa ne fie bine daca nu stim sa finalizam acest feeling intr-o stare concreta de fericire, chiar si trecatoare. Ce dusul nu este tot o forma de a te spala de necuratenia trupului ca si cada? Ba chiar este mai indicata pentru ca o facem in reprize dese si cu acelasi  efect scontat. Ok, si balaceala are rostul ei dar dureaza mult si creeaza o betie a plutirii pe care ne-a scos-o-n evidenta Arhimede, asa ca mai bine des si mai in scurt decat mai lung dar rar.
Fericirea trebuie cautata si nu trebuie asociata fetisist de ceva anume. Ea are caracter plurivalent si se poate adapta la orice situatie. O intalnesti pretutindeni si daca poarta numele tau in lista cu pretendenti, grabeste-te sa pui mana pe ea pana nu se gaseste altul mai iute de … minte. Am intalnit oameni la care fericirea poarta un anumit numar de identificare, serie si fisa de inventar. Fara a le avea, pentru ei , fericirea nu exista. Si cauta, cauta, cauta, pana cand se scarbesc si declama blazati, "Nu exista".
Eroare fatala, dragii mei, colosala si de multe ori aproape ireversibila … nu va atarnati de-un fir de pai pentru ca nu e bine. Ala nu va sustine pe o mare agitata si creeaza deziluzii, crunte.
Existenta voastra pe pamant este conditionata si de fericire si va rog, sa nu considerati ca e cineva , macar unul care sa fi fost ocolit de ea, ca nu e asa. E pentru toti, ati uitat?
Te scoli de dimineata, cu ochii carpiti de somn, injuri ceasul care zbarnaie pe noptiera si iti misti incet si dureros caroseria catre bucatarie , iti prepari cafeua si la prima sorbitura … apare. Apare prima unda de fericire izvorata din scurgerea unduioasa a lichidului cald si aromat care ne trezeste simturile, prima tigare, si prima pagina a ziarelor care sunt inca cu cerneala neuscata pe ele, cu stiri proaspete si … iaca fericirea de a fi in viata, viu si sanatos, respectandu-ti tabieturile si constientizand ca ai mai inceput o zi din scurta perioada in care ne perindam prin lume.
Numai ca asta trebuie s-o realizezi cu toata fiinta ta, sa fii constient ca trebuie sa te bucuri de fiecare clipa ca si cum ar fi ultima.
Citeam intr-o zi cateva motive pentru care cineva era recunoscator …

Sotului (sotiei) care sforaie toata noaptea,
Pentru ca doarme acasa cu mine si nu cu altcineva !

Fiicei mele adolescente care se plange ca trebuie sa
spele vasele, Pentru ca inseamna ca este acasa si nu
pe strazi.

Impozitelor pe care le platesc,
Pentru ca inseamna ca sunt angajat.

Murdariei de curatat dupa o petrecere,
Pentru ca inseamna ca am fost inconjurat de prieteni.

Hainelor care sunt putin cam strimte,
Pentru ca inseamna ca am destul de mincare.

Umbrei mele care ma insoteste la munca,
Pentru ca inseamna ca sunt afara la lumina soarelui.

Podelei care trebuie stearsa si ferestrelor care
trebuiesc spalate,
Pentru ca inseamna ca am o locuinta.

Tuturor nemultumirilor la adresa guvernului pe care le
aud,
Pentru ca inseamna ca avem libertatea cuvintului.

Locului de parcare pe care il gasesc tocmai la capatul
parcarii,
Pentru ca inseamna ca pot sa merg si ca am fost
binecuvantat cu un mijloc de transport.

Zgomotului pe care trebuie sa-l suport de la vecini,
Pentru ca inseamna ca pot auzi.

Gramezii de rufe de spalat si calcat,
Pentru ca inseamna ca am haine de imbracat.

Oboselii si durerilor musculare la sfarsitul unei
zile,
Pentru ca inseamna ca am fost capabil sa muncesc din
greu.

Soneriei care ma trezeste in zorii zilei,
Pentru ca inseamna ca sunt viu.

SI, IN  SFARSIT, … pentru prea multe e-mail-uri,
Deoarece inseamna ca am prieteni care se gandesc la
mine.

Si cand tocmai eram pe cale sa-l injur pe cel care-mi trimitea un spam, mi-am dat seama ca are atata dreptate si ca fiecare pasaj era un izvor de bucurie si fericire.
Deci putem sa ne bucuram de atatea lucruri pe care le consideram banale si atat de cotidiene incat uitam de ele dar tot ele ne fac viata mai frumoasa si mai plina de continut. Posibil sa ma considerati nebun numai ca eu asta simt si cred deja ca am pierdut atatea ocazii de a ma face fericit incat ma incearca un sentiment de tristete si totusi … sunt fericit ca in sfarsit am realizat ca si din tristete poti sa dai nastere unui sentiment de fericire si este atat de placut si de energizant … simti cu adevarat ca traiesti.
 
 

O zi frumoasa…si incercati sa ganditi pozitiv…doar avem atatea daruri…pe care le uitam din pacate toate astea mi le spun in primul rand mie…

About the Author